Det er vanskelig å få full oversikt over hva Memento U blir å tilby med en enkel setning. Appen kommer til å tilrettelegge for å komme inn i aktivitet på flere ulike måter. Induviduelt med en PT eller sammen med andre i en gruppetime, kanskje via en forening eller vennegjeng.

I dette blogginnlegget skal vi ta en nærmere titt på den delen av appen vi kaller for «Aktivitetspartner».

Ideen startet med et ønske om å ta med seniorer på tur. Mange av dagens inaktive er jo nettopp seniorer – og flere vil de bli i årene som kommer! Den gjennomsnittlige levealderen er forventet å øke til 88 år for kvinner og 86 år for menn i 2040. I 2060 vil hver femte innbygger være over 70 år, mot 12 prosent i dag. Antallet over 80 år vil tredobles, og antallet som er 90 år og eldre vil firedobles! (1)

Dette kommer til å bety flere lårhalsbrudd, flere okkuperte sykesenger og vesentlig større kostnader for samfunnet. Helsepersonell og PT virksomhet kommer til å bli enda mer ettertraktet og betydningen av å bevare en god helse har aldri vært viktigere.

Det er ikke så mye som skal til for å opprettholde styrken/funksjonaliteten når alderen øker. Vi vet i dag at de eksplosive musklene som på fagspråket kalles «type 2 muskulatur» er det som forsvinner først. Ved å trene med få repetisjoner og en passende belastning vil disse bevares lengre og kroppen fingere bedre – men uansett, tilbake til aktivitetspartneren..

En av årsakene til inaktivitet blant eldre er gjerne frykten for å falle eller skade seg, dersom de først skulle komme seg ut døra på egenhånd. Frykten er ofte så stor at den overvinner tur-lysten, noe som også medfører isolering. Vi vet det er mange der ute som gjerne ønsker å komme seg ut i frisk luft, og gjerne sammen med andre – derfor har vi med aktivitetspartneren åpnet opp for at hvem som helst med godkjent vandelsattest og førstehjelpskurs kan registrere seg som en turpartner, å ta med seg eldre på tur – for så å få betalt for det. Dette er altså en måte å bruke turpartner på – spesifikt mot eldre, på et gamlehjem eller i et borettslag.


En annen måte å bruke aktivitetspartneren på er dersom du har en hobby, eller har en ide om et konsept- muligheten til å leie en hall nær deg, ett eller annen det går an å invitere med seg flere på! Du vil da bli «leder» eller «instruktør» for de som melder seg på eventet ditt, som for eksempel kan være: dart, golf, yoga, ridning, svømming, tur fra/til, seiltur, frisbee, fjelltur, piknik, spillkvelder, en danseklasse – HVA SOM HELST! MULIGHETENE ER UENDELIGE!

Har du en ide for hva du kan bidra med som en aktivitetspartner? Send meg en mail med ditt forslag sporenstraks, så skal jeg sørge for at du blir en av de første aktivitets-tilbyderne i appen vår! Kontaktinfo: Sandra@mementonetwork.no

Kilder:
1. Forkning.no – økning av gjennomsnittsalder