I dag, den 10. oktober, er det den offisielle verdensdagen for psykisk helse. ALLE har en psykisk helse, selv om det ikke snakkes så mye om i dagens samfunn. Verdensdagen er til for å øke kunnskap, skape åpenhet og bryte ned tabuer. LIVET ER IKKE BARE LETT!

Det stilles store krav til oss! Vi skal velge rett utdanning, få gode karakterer, en god jobb, sikker inntekt, hus, bil og fine klær. Vi tror vi må ha en perfekt Instagram og få flest mulig likes. Vi skal være synlige både på Internett og i det sosiale livet vi fører i «den virkelige verden». Etterhvert er det også forventet at man finner seg en partner, stifter familie og helst lever lykkelig i alle sine dager.

Men hva er egentlig det viktigste? Er samfunnet vårt bygget opp slik i dag at vi stiller for høye krav til oss selv? Er ikke meningen med livet å oppleve nye ting, ha det gøy, bli kjent med mennesker og utforske verden?

 

I Memento U er visjonen å få deg til å innse at man ved å endre tankemønster, kan leve det livet man selv ønsker å leve. Kanskje behøver du hjelp av venner, familie eller en profesjonell for å til slutt skjønne det på egenhånd. Men frem til da – vit at du ikke er alene!

 

Det er en snedig sak at psykisk helse fortsatt er så tabubelagt som det er. For samme hvilke problemer en sliter med, så er vi så uendelig mange i samme bås. Gjerne er det de samme problemene som går igjen også:

– Å ikke føle seg bra nok
– Være redd for hva andre tenker om en selv
– Ha dårlig selvbilde
– ikke strekke til
– Å være redd for å ikke lykkes
– Ikke se lys i tunnelen
– Føle seg fortvilet, mislykket, usikker, redd, angstfylt….

Men hvordan vet man egentlig om man lider av psykiske plager? Dersom dine tanker og følelser styrer deg så mye gjennom dagen, at hverdagslige oppgaver som skole, jobb eller fritidsaktiviteter er et slit – da er det stor sannsynlighet noe underliggende tar opp tiden din. Kanskje uten at du selv behøver være klar over det? At vi har følelser er det en grunn for! Det forteller oss hvordan vi egentlig har det. Følelser vi ofte overkjører. Ofte er det en tøff oppgave å innrømme for seg selv hva problemet egentlig er. Da er det viktig å være åpen med de man har rundt seg og ta i mot råd og hjelp.

Det er viktig å ikke se på det å ha psykiske plager som et nederlag. Det er heller ikke noe du trenger eller bør identifisere deg med, eller noe «du er». Men heller en automatisk reaksjon på at noe ikke er som det skal være.

Snakk med de rundt deg – lytt til følelsene dine –